Titel: Det var en bonde, som ville bli stor spelman. ……….

Meddelare: Nils Munter  År: 1912

Socken/stad: Selånger  By/kvarter: Kungsnäs

Det var en bonde, som ville bli stor spelman. Till den änden gick han tre torsdagsnätter å rad till en bro, som ledde över en fors, satte sig under bron och spelade på fiolen. - Man skall göra så, då man vill lära spela av näcken. - Tredje torsdagsnatten kom en fin herre till bonden, där han satt, och tog till att tala med honom om spel. Så spelade den främmande en takt på fiolen, varefter han lämnade den tillbaka åt bonden, och då kunde denne utan vidare spela samma slag. På detta sätt lärde gubben det ena svåra stycket efter det andra av näcken och blev en överdrängare till spelman.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen.